Aaeon har marknadens mest kompletta utbud av edge AI plattformar

Kompletta system eller kort och moduler för inbyggnad.

Vi på Tritech Solutions tycker det är extra intressant att Aaeon väljer att satsa på många olika AI plattformar såsom Kneron, Intel Movidius (Myriad X), Nvidias Jetson familj från Nano upp till Xavier AGX och nu även Google’s TPU som kommit i en variant för edge computing. Orsaken är att marknaden för acceleratorer för AI workloads och inte minst edge inferens utvecklas i snabb takt och nya produkter och leverantörer kommer in på marknaden hela tiden. Konkurrensen gör att det hela tiden kommer produkter som ger bättre prestanda i relation till effektåtgången. Samtidigt finns ett allt större ekosystem även på mjukvarusidan. Förutom en rad kända mjukvaruramverk som exempelvis Tensorflow, Caffe 2, Keras, Theano, Googles Auto ML och Microsofts CNTK, så tillhandahåller halvledartillverkare som Nvidia och Intel omfattande och paketerade SDKs och toolkits för deep learning och vision som Jetpack och OpenVino, som är optimerade för deras plattformar.


BOXER-8521AI PICO-APL3-A10-FAI1 BOXER-8250AI


Vad har Google, NXP och Mendel Linux (lightweight version av Debian) gemensamt? Samtliga utgör vitala delar i Aaeon’s nya AIOT Edge Gateway BOXER-8521AI. Systemets inbyggda AI accelerator är Google’s Edge TPU (Tensor Processing Unit) som klarar 4 TOPS (4 trillioner operationer per sekund). Googles TPU har tidigare använts i molnet för effektiv inferens, men nu har företaget tagit fram en inbyggnads version för edgesystem. Systemets CPU är NXPs välkända i.MX8M SoC med 4 Cortex-A53 kärnor samt en Cortex-M4F. Datorn är förkonfigurerad med 1GB DDR4 minne och 8GB eMMC. Vidare erbjuds en mängd anslutningsmöjligheter som bland annat inkluderar HDMI, 4 st USB, COM port samt Gigabit LAN med stöd för Powered Device 802.3at, så att systemet kan drivas utan extern kraft vilket möjliggör förenklad installation. Sensorer kan anslutas via 40-pin I/O interfacet som stöder GPIO/I2C/I2S/SPI.


Ännu ett exempel på Aaeons breda produktprogram inom edge AI, är detta intressanta starter kit. Aaeon har bundlat sitt PICO-APL3 pico-ITX kort baserat en Intel Celeron N4200 processor, med Aaeons nya M.2 modul som bygger på Knerons KL520 NPU (Neural Processing Unit), samt en EverFocus Full HD kamera. Kneron är ett relativt nystartat halvledarbolag inom edge AI, grundat av ett antal veteraner från Qualcomm. Kitet är perfekt för att snabbt komma igång att testa och utveckla egna inbyggnads-applikationer för maskin-inlärning. KL520 NPUn är bäst i klassen när det gäller energieffektivitet mätt som TOPS per watt, därför att den har en unik, konfigurerbar arkitektur som möjliggör att det samtidigt går att köra ett antal olika CNNs (Convolutional Neural Networks) för olika applikationer och dynamiskt anpassa NPU funktionerna beroende på behoven. NPUn har också en inbyggd proprietär kompressions-teknologi som gör att ett stort neuralt nätverk kan rymmas i ett litet footprint. Stöd för kända ramverk som TensorFlow, ONNX, Caffe och Keras, som i sin tur hjälper till med mycket av det tunga underliggande mjukvarujobbet med algoritmer och modeller för att lära systemet att identifiera och tolka av bilderna från kameran och fatta beslut. En stor mängd CNN modeller är supportade som t.ex. ResNet, GoogleNet, VGG16, TinyYOLO och DenseNet. Exempel på applikationer är till exempel ansiktsigenkänning för accesskontroll och att sortera bort produkter med defekter i tillverkning eller dela in produkter i olika kvalitets-kategorier eller identifiera produkter inom smart retail.


BOXER-8250AI är ett kompakt, fläktlöst men framförallt kraftfullt system som bygger på Nvidias Jetson SOM med Xavier NX SOC, som dels innehåller 6 kraftfulla Nvidia utvecklade 64-bitars ARM kärnor som generell CPU och för AI workloads en inbyggd Volta GPU med 384 CUDA kärnor och 48 Tensor kärnor som kan köra flera parallella neurala nätverk och levererar upp till 21 TOPS (INT8) vid en TDP på endast 15W. Boxdatorn är konfigurerad med 8GB LPDDR4 minne och 16GB eMMC, samt med möjlighet att utöka med extra micro-SD kort. Utrustad med totalt 5 Gigabit LAN, 4 USB 3.2 (gen 1) finns goda möjligheter att ansluta moderna kameror och det finns dessutom två COM-portar, en micro-USBport och en HDMI-port.


Jetson Xavier NX är ungefär 10 gånger så kraftfull som föregångaren Jetson TX2 och är således idealisk för inbyggda Edge AI system i applikationer som kräver kraftfull hårdvara, som t.ex. AMR (autonoma mobila robotar), medicinteknisk utrustning, smarta vision-lösningar, automatisk optisk inspektion och en rad andra AIoT-applikationer.


Boxer-8250AI har utmärkt Linuxstöd, bl.a. Ubuntu och Yocto, det senare unikt för Aaeon bland Nvidias preferred partners och Nvidias ekosystem för AI/deep learning är sannolikt branschens mest omfattande, vilket innebär inte bara alla de vanliga ramverken, utan också Nvdias egna paketerade SDKs. Jetpack är en grundläggande lösning för att bygga AI applikationer. Deepstream levererar ett tookit för analys av sensor-data, videoströmmar och bilder. Isaac är ett SDK som underlättar för utvecklare att skapa AI-driven robotik.

Du har visionen - Vi har lösningen! Kontakta oss!